Staal

Herinnering aan 'Poema op de Veluwe'

architect
Maarten de Reus
opdrachtgever
Gemeente Apeldoorn

September 2005: Nederland in de ban van een gesignaleerde 'Poema' die in de bossen rond Ede en op de Ginkelse hei gesignaleerd was.

De poema is terug!

Op de Vellertheuvel, een voormalige afvalberg in de nieuw aan te leggen wijk Zuidbroek in Apeldoorn is opnieuw een poema gesignaleerd. Er staat een enorme stalen kooi met daarin het silhouet van een groot beest: een kat, een tijger, een poema? Dichterbij gekomen verandert het beest in een warboel van staaldraden en blijken de kooi en de poema zelfs één en dezelfde vorm te zijn. Zoocryptologie, noemt kunstenaar Maarten de Reus dit verschijnsel. Je ziet een poema, maar hij verdwijnt naarmate je hem nadert. De poema blijkt ons zo nog steeds te snel af.

 

Maarten de Reus heeft in opdracht van de gemeente Apeldoorn dit beeld ontwikkeld voor de Vellertheuvel. Het moest een ‘folly’ zijn, een landmark, van verre af zichtbaar. Het beeld moest ook passen in de serie kunstwerken die de komende jaren in Zuidbroek en Zevenhuizen gerealiseerd wordt rondom het thema 'verdwijnen en verschijnen'. De wijkraad Zevenhuizen –Zuidbroek is nauw betrokken geweest bij de selectie van dit kunstwerk.

 

Het beeld, met als titel ‘Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In’, is 12 meter lang, 9 meter hoog, bestaat uit 2000 meter staaldraad, en weegt slechts 3000 kg. Bij de bouw van het beeld zijn door de aannemers ongebruikelijke en innovatieve constructie methodes ontwikkeld. Ook het transport was uitzonderlijk: na de voltooing van het beeld in een enorme hal in Nijmegen werd het in 5 delen gezaagd en op diepladers naar Apeldoorn vervoerd. Daar zijn de delen opnieuw in elkaar gezet en heeft het beeld nu zijn definitieve, prominente plek gekregen.

 

De officiële en feestelijke onthulling van dit beeld zal pas in het voorjaar van 2008 plaatsvinden wanneer de Vellertheuvel zelf helemaal is ingericht volgens het ontwerp van de dienst Groen van de Gemeente Apeldoorn.

De poema gesignaleerd De Poema sluipt naar zijn plaats Eindelijk op z'n plek aangekomen De Poema kijkt uit naar ...
Meer Speciale constructies

De vlag uit op de Neude !
Utrecht

Alle / Kaart

HomeBuilding SystemsBuilding SystemsTraffic SystemsDeck SystemsTurn KeyOrganisatie

BRS
zoek
contact
nederlands
english
deutsch
francais
zoek